Skip to main content

Wat zijn blootstellingsmodellen?

Blootstellingsmodellen helpen bij het inschatten van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Ze zijn essentieel voor bedrijven om te voldoen aan (inter)nationale wetgeving. Maar welke modellen zijn er, en waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste?

Waarom zou je modellen gebruiken?

Bedrijven zijn verplicht om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen in kaart te brengen. Dit kan op twee manieren: via blootstellingsmetingen of door gebruik te maken van blootstellingsmodellen. Metingen zijn vaak duur en tijdrovend. Modellen bieden een snelle en kosteneffectieve oplossing. Zo kun je sneller maatregelen nemen en werknemers voorlichten. Kortom, blootstellingsmodellen besparen tijd en geld.

Verschillende soorten

Er zijn wereldwijd verschillende modellen beschikbaar. De Europese wetgeving (REACH) geeft richtlijnen over welke modellen je mag gebruiken. Modellen verschillen in conservativiteit en toepassingsgebied. Het is dus belangrijk om te weten welk model geschikt is voor jouw situatie.

Tools

Sommige tools combineren meerdere modellen om de voordelen te benutten en nadelen te compenseren. Dit maakt ze gebruiksvriendelijk en efficiƫnt. Let bij het kiezen van een tool op de functies en of deze geschikt is voor jouw specifieke processen en taken. De keuze voor een model of tool hangt af van de specifieke taak of het proces dat je wilt beoordelen. Controleer altijd of het model geschikt is voor jouw situatie. Naast de technische aspecten van het model kunnen de functies van de tool bepalend zijn voor je keuze.

Nieuw: Whitepaper over Blootstellingsmodellen

We zijn verheugd aan te kondigen dat we binnenkort onze whitepaper over blootstellingsmodellen publiceren. In deze whitepaper vind je gedetailleerde informatie, praktische tips en inzichten van experts. Mis deze waardevolle bron niet en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en best practices in het gebruik van blootstellingsmodellen.

Meer weten of vragen?

Heeft u vragen over het werken met blootstellingsmodellen? Neem dan vooral contact met ons op via info@paltrock.com of bel naar 030-2520345!

Wilt u meer leren over blootstellingsmodellen? Bekijk dan onze e-learning over het werken met blootstellingsmodellen in onze webshop.

Volg ons ook via LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!