Nieuwe gezondheidskundige advieswaarde voor respirabel kwarts
De Gezondheidsraad adviseert om de grenswaarde voor blootstelling aan respirabel kwarts aan te scherpen om de gezondheid van werknemers beter te beschermen. In Nederland geldt momenteel een wettelijke grenswaarde voor blootstelling aan respirabel kwarts van 0,075 mg/m³ (TGG 8-uur). De Gezondheidsraad heeft recent een advies uitgebracht voor een nieuwe gezondheidskundige advieswaarde voor respirabel kristallijn silica. Het advies is om de huidige grenswaarde drastisch te verlagen naar 0,00038 mg/m3.
Deze nieuwe advieswaarde is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en benadrukt dat zelfs lage concentraties respirabel kwarts gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit betekent dat werkgevers niet alleen verplicht zijn om de risico’s van blootstelling aan respirabel kwarts zorgvuldig in kaart te brengen, maar ook om voldoende en effectieve maatregelen te treffen om deze risico’s te beheersen en te verminderen. De verwachting is dat deze advieswaarde snel zal worden opgenomen als de nieuwe Nederlandse wettelijke grenswaarde.
Wat is respirabel kwarts eigenlijk?
Respirabel kwarts, ook wel respirabel kristallijn silica genoemd, is een schadelijke stof die in veel industriële processen vrijkomt, zoals in de bouw, mijnbouw, en bij het bewerken van natuursteen. Respirabel kwarts kan diep in de longen doordringen, waar het aanzienlijke schade aan de gezondheid kan veroorzaken.
Blootstelling aan respirabel kwarts kan leidem tot:
- silicose (stoflongen);
- longkanker;
- andere luchtwegaandoeningen.
Dit zijn heftige gezondheidseffecten waar werknemers tegen beschermd moeten worden. Wat betekent dit nieuwe advies precies voor jouw bedrijf?
Blootstelling aan respirabel kwarts beheersen
Een gedegen Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is essentieel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zoals respirabel kwarts, binnen jouw bedrijf te identificeren en te beheersen. Dit betekent dat je niet alleen moet vaststellen waar en wanneer werknemers worden blootgesteld, maar ook moet weten hoeveel respirabel kwarts in de lucht aanwezig is. Heb je dit al in kaart? Dan is het van belang om de blootstelling opnieuw te (laten) beoordelen. Alleen op deze manier weet je of je aan de nieuwe grenswaarde kan voldoen! Zijn de risico’s van blootstelling aan respirabel kwarts nog niet in kaart gebracht? Zorg dan dat je deze zo snel mogelijk in kaart brengt en laat beoordelen.
Maatregelen om blootstelling aan respirabel kwarts te verminderen
Het in kaart brengen van risico’s is niet voldoende. Werkgevers moeten proactief zijn en effectieve maatregelen nemen om de gezondheid van werknemers te beschermen. Denk hierbij aan technische maatregelen, zoals het toepassen van afzuiginstallaties en watergekoelde bewerkingstechnieken, organisatorische maatregelen zoals het beperken van blootstellingstijden, en eventueel de inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals ademhalingsbescherming.
Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat alle medewerkers goed geïnformeerd zijn over de risico’s en dat de genomen maatregelen strikt worden nageleefd. Dit is niet alleen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren!
Conclusie
Met het nieuwe advies van de Gezondheidsraad over respirabel kwarts is het belangrijker dan ooit dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. Zorg ervoor dat je de risico’s zorgvuldig in kaart brengt en de juiste maatregelen treft om de gezondheid van je medewerkers te beschermen.
Meer weten of vragen?
Wil je meer weten over blootstelling aan respirabel kwarts? Neem dan vooral contact met ons op via info@paltrock.com of bel naar 030-2520345!
Via onze Academy en opleidingen kunt u meer leren over gevaarlijke stoffen.
Volg ons ook via LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!